Annons
Annons

”Kan bli boot-camp i sommar”

Polisutbildningen i Växjö och Borås gavs undantag när universitet och högskolor gick över till distansundervisning. Nu har rektorerna på Stockholms och Umeå universitet följt efter. I Malmö är man helt hänvisad till digital undervisning.
31 mars 2020, 00:00

– Vi vet inte riktigt vad det kommer innebära än. Det är så många faktorer inblandade, säger Caroline Mellgren, programansvarig och föreståndare för enheten för polisiärt arbete i Malmö.

Caroline-Mellgren-e1585581149976-80x111
Caroline Mellgren

Caroline Mellgren påpekar att om man fortsatte som vanligt med praktiska övningar skulle både lärare och studenter riskera att smittas vilket i sin tur skulle få konsekvenser för möjligheten att bedriva utbildning.

Vi står inför många tänkbara scenarion.

Många av studenterna reser också till Malmö från andra platser, vilket hon påpekar att Folkhälsomyndigheten avråder från.

Som det är just nu digitaliserar man enligt Caroline Mellgren allt man kan.

– Men det är klart att det är många saker som måste tas igen. Hur det ska göras är inte klart. Vi står inför många tänkbara scenarion.

Caroline Mellgren vill inte diskutera eventuella lösningar då det lätt kan skapas förväntningar, som i sin tur kan skapa oro, tror hon.

De undantag som beslutats av rektorerna på respektive lärosäte skiljer sig åt mellan polisutbildningarna. På Linnéuniversitetet i Växjö har man nästan alla praktiska övningar och även en liten del av den teoretiska utbildningen på plats, även om mycket digitaliseras. I Stockholm och Umeå är man mer restriktiv.

Vi tycker till exempel inte att man kan brottas, men stå på skjutbana går bra.

Pontus Bergh, studierektor på polisprogrammet i Umeå, säger att man ställer in en hel del.

– Och skjuter upp. Vi tycker till exempel inte att man kan brottas, men stå på skjutbana går bra.

pontus-bergh-e1585581211900-80x97
Pontus Bergh

Han säger att man har haft tur med termin fyra och fem som i princip är klara med allt praktiskt. Några studenter har vissa moment kvar för att kunna gå ut på aspiranten, men det förs en dialog med Polismyndigheten om eventuella undantag.

Distansstudenterna i Umeå får dock inte komma till campus. Och avseende terminerna ett till tre är Pontus Bergh bekymrad över hur man ska lyckas kompensera för rubbningarna i ett schema som redan från början är komplext och fullproppat.
– Det som inte studenterna hinner göra under terminen under våren kan de få ta under boot-camp-veckor i sommar, säger han.

Läs mer om polisutbildningen och corona här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst