ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Chefskarusell i Polismyndigheten

Publicerad 2020-08-13

Johan Olsson. Foto: Säpo.

Aktuellt Johan Olsson blir ny chef för Polismyndighetens nationella operativa avdelning, Noa. Nuvarande Noa-chefen Mats Löfving blir i stället regionpolischef i Stockholm.
– Det är inget steg neråt. Stockholm är dragloket för svensk polis, kommenterar rikspolischef Anders Thornberg. UPPDATERAD. 

Regeringen förordnade på torsdagen Johan Olsson som ny chef för Noa. Han är för närvarande operativ chef för Säkerhetspolisen och chef för myndighetens säkerhetsunderrättelseavdelning. Han börjar på nya jobbet 1 oktober.

Det här betyder att Mats Löfving slutar som Noa-chef. Han får i stället jobbet som regionpolischef i Stockholm. Det ska inte ses som en petning neråt, enligt rikspolischef Anders Thornberg.
– I region Stockholm finns nästa 7 400 anställda, som ska bli uppemot 9 000. Det är en region med stora utmaningar som nu får en av våra mest erfarna polischefer. Stockholm är dragloket för svensk polis. Går det bra för Stockholm, går det bra för resten av polisen, säger rikspolischefen i en intervju med Polistidningen.

Han påpekar också att Löfving kommer att ha kvar rollen som ställföreträdande rikspolischef, tillsammans med Johan Olsson.

Nya Noa-chefen Johan Olsson har en doktorsexamen i statsvetenskap och har arbetat på Säkerhetspolisen sedan 2006. Han har fått polismans titel genom olika chefsutbildningar, men har aldrig jobbat som polis inom den vanliga polisen. Anders Thornberg ser honom ändå som rätt man för jobbet som Noa-chef.
– Johan Olsson har en gedigen erfarenhet och kunskap och kommer göra stor nytta i polisens strategiska ledningsgrupp. Han har de senaste fem åren varit Säkerhetspolisens representant i NOLG, polisens operativa ledningsgrupp, och har där fått en mycket god insikt i vår verksamhet.

Johan Olsson är en av flera topptjänstemän som har plockats över från Säpo till Polismyndighetens ledning på senare tid. Mattias Dejke och Christina Weihe är tidigare exempel. Är det meningen att Polismyndigheten ska tas över av Säpofolk?
– Nej, absolut inte. I Sverige finns två polismyndigheter och det går folk mellan våra organisationer hela tiden, så det är inget konstigt. Sedan vill jag understryka att det är regeringen som har fattat beslut om att anställa Johan Olsson, även om det har skett i fullt samförstånd med mig.

När Mats Löfving blir regionpolischef i Stockholm 1 oktober kommer nuvarande chefen Ulf Johansson att ta över efter Carin Götblad som chef för region Mitt. Götblad kommer att gå vidare till ”nya operativa uppgifter inom polisen”, enligt Polismyndighetens pressmeddelande.

Polismyndigheten meddelar också att regionpolischefen för region Bergslagen, Dan Persson, kommer att gå i pension vid årsskiftet 2020/21. Arbetet med att rekrytera en efterträdare har påbörjats men är inte klart.