Annons
Annons

Med önskan om en fin sommar

Polistidningen tar sommarpaus och är tillbaka i början av augusti. Vi hoppas att också ni som läser oss får tillfälle att logga ut och koppla av. Men kanske har ni missat något av alla de spännande saker Polistidningen skrivit om under våren. Och kanske vill ni ägna en stund av sommaren till att ta igen det. Så här kommer ett gäng lästips.
27 juni 2024, 15:05

Mycket hände i Polismyndigheten i slutet på förra året. Rikspolischef Anders Thornberg klev av i förtid och blev landshövding i Halland. I stället utsågs Petra Lundh till rikspolischef. Vi träffade henne ett par månader in i det nya uppdraget.

Till biträdande rikspolischef, en ny roll i Polismyndigheten, utsågs Stefan Hector. Vi pratade också med honom i samband med tillträdet. Inför hösten har vi tagit ett nytt snack med honom, men det får ni vänta lite på.

I början av året avslutade Polistidningen en genomlysning av den tystnadskultur som många hävdar är ett problem i Polismyndigheten. Den sista delen, som handlar om försöken att bryta tystnadskultur kan läsas här.

Vi trillade också över ett påstående om faktafel i en kursbok på Polisutbildningen. Den handlade om narkotika. Det ledde vidare till en större granskning av Polisens förhållande till Narkotikapolisföreningen, som oavsett var man står i frågor om lagstiftning och metoder kan vara värd att ta del av.

Så ofta det går försöker vi på Polistidningen att komma ut och träffa poliser på deras arbetsplatser. Du kanske tycker att ditt jobb bara är ett vanligt polisjobb. Men i det för dig vardagliga finns många spännande och viktiga berättelser. I vintras fick vi till exempel bege oss till den relativt lilla arbetsgivaren för poliser –  Ekobrottsmyndigheten. Här slog poliserna Annika Månsson och Therese Gustavsson hål på myten om att man bara jobbar med ”white collar crime”. De lät oss följa med in i en tobaksdoftande utredning som bjöd på en del oväntade vändningar.

För dig som vill komma utomlands en stund kanske vi kan rekommendera Finland. Närmare bestämt Karelen. Där har vi träffat polisen Kimmo Örn och jakt- och fiskeövervakaren Tobias Peura. De ska främja samexistensen mellan varg och människa genom att arbeta mot jaktbrott. En viktig del av det är att förbättra förtroendet för myndigheter bland de boende i området.

Ännu längre österut, i det krigsdrabbade Ukraina, får vi också träffa Andriy Petrov. Han är en så kallad hromadapolis. Hans vardag skiljer sig ganska mycket från svenska polisers och han beskriver det mer som en livsstil.
”Det är verkligen som att vara en amerikansk sheriff. Jag har ett eget sheriffkontor, min egen tjänstebil och jobbar huvudsakligen självständigt”, berättar Andriy Petrov.

Under hösten väntar Polisförbundets kongress. Den äger rum vartannat år och är det största beslutsfattande organet inom polisfacket. Vi kommer såklart att bevaka den. Men mellan kongresserna pågår det ständigt fackligt arbete ute i landet. Under april månad höll till exempel den stora och komplexa Förbundsregion Nord årsstämma. En region i vilken det knakar av förändring med växande industrier. ”Det kommer påverka oss mer om några år när allt ska vara i full drift. Enligt en bedömning skulle vi behöva växa med 1 000 poliser, för att behålla samma netto. Och det är mer eller mindre en omöjlighet utan att ta personer från andra regioner, säger Joakim Moritz, ledamot i regionstyrelsen.” Den utvecklingen får vi givetvis följa framåt.

Nu checkar redaktionen ut för några veckors ledighet innan vi tar nya tag och fångar upp hösten. Men först vill vi passa på att tacka våra läsare, tipsare, debattörer och ni som på andra sätt bidragit. Och du som har något att berätta, vill att vi kommer och skriver om din arbetsplats eller kanske vill ge feedback på det vi gör – tveka inte att höra av dig.
Till dess önskar vi dig en finfin juli oavsett om den spenderas bakom ett skrivbord, i blått eller i badbralla.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst