Annons
Annons

Rikspolischefen blev en Svenson

15 maj 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det blir tydligare koncentration på kärnverksamheten. Så tror den nytillträdde rikspolischefen Bengt Svenson att landets poliser kommer att märka att de fått en ny högsta chef. Och så hoppas han att de uppfattar att han förstår hur det är att jobba som polis.Det blir tydligare koncentration på kärnverksamheten. Så tror den nytillträdde rikspolischefen Bengt Svenson att landets poliser kommer att märka att de fått en ny högsta chef. Och så hoppas han att de uppfattar att han förstår hur det är att jobba som polis.

– Efter 30 år som polis är jag oerhört stolt för att få bli rikspolischef. Det sa Bengt Svenson när justitieminister Beatrice Ask hade presenterat honom som ny rikspolischef.

Ask lyfte fram Bengt Svensons långa erfarenhet av polisverksamhet och kunskaper om polisoperativa frågor. Hon betonade att det är viktigt att den nya rikspolischefen ska kunna leda polisen på ett ”ekonomiskt och ansvarsfullt sätt” och att polisen ska vara medborgarnära och synas mer ute i samhället.

När Polistidningen intervjuar Bengt Svenson i samband med utnämningen betonar han vikten av att utveckla polisverksamheten ”i dess egentliga mening”. Och att Rikspolisstyrelsen ska vara ett stöd i det.

– RPS ska underlätta för polisverksamheten på gator och torg. Bland annat ska vi se till att det finns ett bra system för avrapportering och utredningsstöd, säger Bengt Svenson.

Vilken tycker du är den viktigaste uppgiften för svensk polis de närmaste tre åren?

– Det absolut viktigaste är att ta emot alla de nya så att de blir trygga och bra poliser. Vi måste vara medvetna om att kåren kommer att vara oerfaren.

Hur ska du göra för att åstadkomma det?

– Det är ett gemensamt ansvar, men ytterst ett arbetsledaransvar. Vi ska försöka hjälpa dem att inte göra de misstag som vi själva gjorde när vi var nya. Det är nu vi kan lägga grunden för en framtida, bra, polis. Och då är det viktigt att komma ihåg att polisverksamhet inte bara är kvantitativ utan främst kvalitativ.

Polisförbundet är positivt till utnämningen av Bengt Svenson.

– Han har visat att han är en kommunikativ rikspolischef som uppträder mänskligt och personligt, som är tydlig och går att lita på och som samtidigt förstår komplexiteten i polisarbetet, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

Bengt Svenson ser samarbetet med de fackliga organisationerna som väldigt viktigt.

– I grunden har vi samma mål – en bra polisverksamhet. Det är väldigt mycket som förenar oss, samtidigt om det är viktigt med respekt för att det kan finnas olika uppfattningar.

Två kandidater fajtades om jobbet 

Efter att ingen av de 27 som sökte den utannonserade tjänsten bedömdes vara rätt person för jobbet, lät justitiedepartementet frågan gå till två personer – Bengt Svenson och Carin Götblad. I arbetet med att utse den nya rikspolischefen har regeringen haft hjälp av en konsult som har gjort intervjuer och chefsprofiler med de två kandidaterna. Justitieministern ville dock inte säga varför inte Carin Götblad fick jobbet.

– Jag vill inte kommentera det. Vi tillfrågade de mest kompetenta personerna och valet föll på Bengt Svenson.

Fakta:

Bengt Svenson har varit tillförordnad rikspolischef sedan den första januari 2008. Han har dessförinnan bland annat varit chef för polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen och länspolismästare i Örebro. Bengt Svenson är född 1953 och har jur kand-examen. Han har varit anställd inom polisen sedan 1982.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst