Annons
Annons

Facket ska inte
tillverka moralspel

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Jag har ett kontrakt med Svenska Polisförbundet där jag anser att facket ska arbeta för att jag får så hög lön som möjligt, att facket ska företräda mig gentemot arbetsgivaren och se till att jag har så bra arbetsförhållanden som möjligt. Som motprestation ska jag betala en medlemsavgift varje månad.

Eftersom det finns utredare på andra statliga myndigheter som tjänar drygt 40 000 kronor varje månad, vilket är 30 procent mer än vad jag tjänar, är jag missnöjd med fackets del av kontraktet.

Det känns som om mitt fackliga förbund inte är med i matchen.

Polisförbundet har nu lanserat ett projekt som man kallar för Moralmatchen. Det har presenterats som ett yrkesetiskt verktyg i form av spel med kort man ska dra med frågor av typen: ”Är det okey att stå snorfull i krogkön och dra tjänstelegget för att komma före i kön”?

Projektet har kostat väldigt mycket pengar som Polisförbundet inte vill eller kan berätta om. Det spelar i och för sig ingen roll för det är lika illa oavsett om man inte vill eller inte vet, men jag räknar kallt med en prislapp på över en miljon.

Jag har läst igenom mitt kontrakt med Polisförbundet men kan inte hitta något alls om att facket skulle tillverka något spel. I det finstilta står inget om att man ska använda mina pengar för att tala om för mig vilken moral jag ska ha. Hade spelet däremot hetat Lönematchen eller Arbetsmiljömatchen hade jag förstått att det låg i linje med vårt kontrakt för i de ämnena finns det mycket kvar att göra.

Det händer plågsamt ofta att arbetsgivaren hittar på jippobetonade projekt som gör de anställda mer eller mindre förbannade och där de anställda undrar om påhittet ligger i linje med uppdragsgivaren allmänhetens önskemål om vad polisen ska göra. Frågan är nu om inte Polisförbundet har drabbats av samma förvirring och har distanserat sig från sina uppdragsgivare.

Det är inte första gången facket bedriver alternativa verksamheter. Tydligen har man en gång för några år sedan tagit fram ett diskussionsverktyg i form av en kakburk och oavsett vad den kakburken innehöll så är jag djupt tacksam för att jag missade burken. När den lanserades tog man tydligen ”ytterligare ett steg framåt” för att skapa engagemang och kreativ dialog och reflektion. Är det någon som minns? Nä, jag trodde väl det.

Är Polisförbundets uppdragsgivare verkligen intresserade av att deras pengar läggs på moraletiska diskussionsverktyg eller är man intresserad av att facket arbetar för att konkret höja lönen till den nivån den borde ligga på?

Jag är säker på att lallande i låtsasvärlden med kakburkar och spel inte höjer statusen på polisyrket och jag misstänker att uppdragsgivarna inte är intresserade av att Polisförbundet ägnar sig åt kakburkstillverkning. Däremot skapar det förakt och distansering av typen ”vi och ni”.

Oavsett om det handlar om spel eller kakburkar så har Polisförbundet ännu en gång gått riktigt vilse i pannkakan och man har inte bara missat matchen – Facket är inte längre med på spelplanen.

Kay Bauer, kriminalroteln i Malmö

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst