Annons
Annons

Materialfel bakom
trasiga batonger

8 mars 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Ett bristfälligt bakstycke i plast är orsaken till att Polisens nya expanderbatonger har gått sönder. Nu ska batongerna få bakstycken i metall i stället.

Ett bristfälligt bakstycke i plast är orsaken till att Polisens nya expanderbatonger har gått sönder. Nu ska batongerna få bakstycken i metall i stället.

Polisen har upphandlat en ny expanderbatong, Triton, som började användas vid polisutbildningarna i Växjö och Umeå under höstterminen 2018. Ganska snabbt fick lärare och studenter problem med batonger som gick sönder, vilket Polistidningen har rapporterat om tidigare. Polismyndigheten har hittills köpt in omkring 550 batonger av det aktuella märket, varav 66 har reklamerats. Leverantören Armatechs utredning visar att det är batongernas bakstycke i plast som inte har klarat påfrestningarna och spruckit. Därför kommer denna del att göras i aluminium i fortsättningen. Armatech kommer också att byta ut bakstyckena på de batonger som redan har levererats till Polisen.

Stefan Nyman, strategisk inköpare på Polismyndighetens inköpsenhet, är nöjd med de åtgärder som leverantören har vidtagit.
– De ligger före i tidsplanen och samtliga batonger som har använts i utbildningen borde vara utbytta vid det här laget.
Därmed fortsätter samarbetet.
– Vi kommer att lägga en ny order på 1 300 batonger och de kommer då ha metallbakstycken från början.

På polisutbildningen i Växjö har man inte hunnit testa batongerna med de nya bakstyckena. Det säger Nicklas Gjersvold som är servicetekniker på utbildningen.
– Men delen som var i plast tidigare är i metall nu, så den borde inte gå sönder.

I vår förra artikel uppgav Nicklas Gjersvold att Tritonbatongen blev obrukbar när bakstycket sprack, något som leverantören Armatech bestrider. Leverantören uppger till Polistidningen att det fortfarande var möjligt att fälla ut, använda och fälla in den trasiga batongen.
Nicklas Gjersvold på polisutbildningen håller inte helt med.
– Det beror på hur man definierar obrukbar. Det föll ut grejer ur batongen när bakstycket hade spruckit. Det är möjligt att det gick att fälla ihop batongen igen om man först satte tillbaka alla delar på rätt sätt.

Läs mer: Nya batonger faller i bitar

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst