Annons
Annons

Pans beslut hittills i år

Fusk i självskanningen kan kosta polis jobbet. Och skarpa skott i en skjutsimulator gav löneavdrag. Polistidningen har gått igenom besluten från Pans två första sammanträden i år.
26 mars 2024, 11:05

I kategorin olyckliga misstag hittar vi som vanligt ett par poliser som har glömt tjänstepistolen på toaletten. Rör det sig om en offentlig toalett, dit allmänheten har tillträde, blir det löneavdrag. Ligger toan innanför skalskyddet på stationen blir det bara varning. Det är huvudregeln. Fast om man är skjutinstruktör kan det bli löneavdrag även i dessa fall. Det framgår av ett färskt beslut från Polisens personalansvarsnämnd, Pan. ”Särskilt höga krav måste kunna ställas på skjutinstruktörers hantering av skjutvapen”, som Pan uttryckte det.

Varning eller löneavdrag brukar påföljden bli för en polis som glömmer tjänstevapnet på ett sådant här ställe. Foto: Andy/Pixabay.

Nämnden fick anledning att upprepa den formuleringen i ytterligare ett beslut om löneavdrag. Det gällde en skjutinstruktör som skulle testa några scenarion i en skjutsimulator och råkade förväxla övningsvapnet med sitt tjänstevapen. Vapnen var identiska till utseendet och det var först när han hörde smällen som han insåg sitt misstag. Kulan gick igenom en gipsvägg och vidare in i väggen bakom. Ingen annan befann sig i lokalen vid tillfället.

Glock 45 med vapenlampa.

Den som vådaskjuter med nya tjänstepistolen Glock kommer inte undan med att skylla på ovana. Det har vi skrivit om tidigare. Men i ett av årets vådaskottärenden vädjade en polis om påföljdsrabatt av ett helt annat skäl. Han pekade på att polisregionen hade missat att upplysa honom om att han blivit anmäld till Pan, i stället fick han läsa om saken i lokaltidningen. Det var en miss av regionen, medger Pan, men det påverkar inte påföljden. Däremot tog Pan hänsyn till att skottet hade avfyrats i säker riktning på en skjutbana och nöjde sig med en varning.  


PAN

Personalansvarsnämnden, Pan, behandlar fall där anställda misstänkt för, eller har begått, brott eller betett sig olämpligt. Pan kan bland annat avskeda eller varna medarbetare. Nämnden består av rikspolischefen, tjänstemän från Polismyndigheten, fackliga representanter och särskilt utsedda ledamöter. 

Även en hög polischef har varit föremål för Pans prövning i år. Chefen i fråga blev uppringd av en bekant som var stressad över att hans son hade blivit kallad till förhör. Efter samtalet kontaktade polischefen utredaren i ärendet. Chefen berättade att hon var bekant med de inblandade och ställde frågor om utredningen. Enligt utredaren fiskade hon efter uppgifter på ett påstridigt sätt. Han kände sig pressad eftersom frågorna kom från en överordnad. Pan konstaterade att polischefen var jävig i ärendet och borde ha förstått att agerandet kunde upplevas som en påtryckning. Påföljd: varning.

En polis som fuskar i självskanningen iförd polisuniform riskerar att bli av med jobbet. Det framgår av ett yttrande från Pan. Foto: Per Hagström.

Ett fall som har fått stor medial uppmärksamhet är polisen som står åtalad för att, iförd uniform, ha blivit påkommen med att fuska i självskanningen i en matbutik. Enligt åklagaren var det ett försök till bedrägeri och Pan har meddelat att polisen kommer att förlora jobbet vid en fällande dom. Andra som hamnat inför skranket är en polis som ska ha blottat sig för kvinnor i klädbutiker och en polis som ska ha kommit över 60 falska 500-kronorssedlar och använt två av dem för att handla på en bensinmack. Båda riskerar att bli av med jobbet. Samma öde kan drabba polisen som dömdes för att ha gjort slagningar på exfruns nya man vid fyra tillfällen under loppet av två år.

Polis borde inte ha jagat efter cyklist, anser Pan. Foto: Pexels/Pixabay.

Bland disciplinärendena finns också ett fall med en polis som får löneavdrag efter att ha kört upp med polisbilen jämsides med en cyklist och OC-sprejat honom i farten. När det inte fick stopp på cyklisten körde polisen in i cykelns bakhjul så att cyklisten föll omkull. Polisen motiverade förföljandet med att cyklisten hade uppträtt misstänkt och vägrade stanna samt att han trevade efter något i byxlinningen som kunde vara ett vapen. Det visade sig senare att mannen hade narkotika på sig. Enligt Pan var det orimligt att uppfatta händelsen som en nödvärnssituation. Våldet var därmed inte motiverat och det hade dessutom inte funnits tillräcklig brottsmisstanke för ett förföljande med polisbil. Polisförbundets representant var skiljaktig och ansåg inte att det fanns grund för påföljd.

Slutligen har Pan skiljt två poliser från deras anställningar i år. Nämnden avskedade en polis som är dömd för att ha misshandlat sin sambo och för att ha kört med sin bil rakt mot de poliskollegor som larmades till platsen. Kollegorna klarade sig genom att hoppa undan. Enligt domstolen rörde det sig om försök till grov misshandel. Ytterligare en polis blev uppsagd av Pan efter att ha förlorat sin säkerhetsklassning.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst