Ett öppet brev till Polisförbundet, apropå beskedet att det inte går att förena uppdrag för Polisförbundet med ett uppdrag för Sverigedemokraterna.
Efter lite funderande beslutade jag mig för att skriva och lämna några frågeställningar till Polisförbundet, som är mitt fackförbund, med anledning av er hållning angående de fackligt aktiva som samtidigt jobbar politiskt för Sverigedemokraterna (SD).
Polisförbundet: ”Alla poliser kan vara medlemmar i Polisförbundet”
Tack för ditt brev. Styrelsen uppskattar att du tar dig tid att skriva och det här är en viktig diskussion. Vi vill börja med att säga att för oss är det otroligt viktigt att alla poliser som vill kan vara medlemmar i Polisförbundet. Vi företräder självklart alla medlemmar, oavsett kön, etnicitet, ålder, religiös övertygelse eller politisk åsikt. Din fråga gäller dock förtroendevalda.
I detta hänvisar vi till Polisförbundets portalparagraf om alla människors lika värde. Portalparagrafen i stadgarna lyder:
”Polisförbundet är en partipolitiskt obunden facklig organisation, som med utgångspunkt i grundläggande demokratiska principer i samhället och allas lika människovärde, företräder medlemmarna och för deras talan i gemensamma fackliga, ekonomiska, sociala och intellektuella intressefrågor.”
”Dessutom beskriver stadgarna att Polisförbundet (bland annat) ska:
”verka för jämställdhet, mångfald och motarbeta all form av diskriminering i arbetslivet, såväl inom polisväsendet som inom Polisförbundet och annan verksamhet som Polisförbundet deltar i.”
Grunden för Polisförbundet är stadgarna och i stadgarna är det den första paragrafen (ändamålsparagrafen) som är klart viktigast. Den anger de grundläggande värderingar och övergripande mål som Polisförbundet står för. De har en viktig och grundläggande betydelse. Dessa värderingar måste prägla hela Polisförbundet och finnas med som en röd tråd genom förbundets alla aktiviteter och beslut. De ska bäras upp med klarhet och tydlighet av medlemmarna i allmänhet och av de som aktivt representerar Polisförbundet i synnerhet.
Att vi tar ställning till just SD beror på den ställning de har i samhället och i den politiska debatten. Oavsett vad man anser om SD så är de som du säger ett riksdagsparti. Polisförbundet har därför i likhet med många andra fackförbund tagit ett särskilt beslut. TCO, där Polisförbundet är med, har tagit fram följande program.
Polisförbundet menar alltså att Sverigedemokraterna driver en politik som inte gör det förenligt att vara förtroendevald hos oss och samtidigt ha politiska uppdrag för Sverigedemokraterna. Vi väljer medvetet att inte lyfta fram enskilda företrädare, händelser eller citat för Sverigedemokraterna här.
Vi, tillsammans med många andra fackförbund, gör en sammanlagd tolkning av deras politik och deras agerande, se ovan. Polisförbundet anser att Sverige berikas av mångfald av alla slag, både vad beträffar etniskt ursprung, religion och sexuell läggning. Som det står i stadgarna ska Polisförbundet verka för mångfald. Till exempel ser vi ju att det är viktigt att poliskåren speglar samhället beträffande etnisk mångfald. Utifrån detta ser förbundsstyrelsen att om man aktivt ska företräda Polisförbundet och inte delar dessa värderingar uppstår problem. I praktiken skulle en sådan situation leda till ett samtal om grundvärderingar med den aktuella personen och det skulle bli ett ärende för förbundsstyrelsen att ta ställning till.
Du listar ett flertal andra organisationer. Polisförbundet har ingen lista över olämpliga organisationer att vara medlem i. Det finns heller inga planer på att ta fram någon sådan.
Med detta sagt: självklart kan man komma att bli föremål för diskussion om huruvida man är lämplig för sitt uppdrag även utifrån andra premisser än att man är förtroendevald i SD. Stadgarna gäller alla och i enlighet med stadgarna tar vi avstånd från alla typer av diskriminering.
Vi i förbundsstyrelsen håller alldeles med dig om att man hellre ska argumentera än förbjuda. Därför anser vi också att Sverigedemokraterna i likhet med alla andra riksdagspartier ska bjudas in till debatter. Men när det handlar om att företräda både SD och Polisförbundet tycker vi att det uppstår problem. Men även här skulle det handla om ett samtal om värderingar.
Vi hoppas du finner detta svar klargörande. Polisförbundet står för jämställdhet och mångfald bland annat, och detta kan vi inte lyfta ofta nog.
Med vänlig hälsning
Förbundsstyrelsen