Annons
Annons

Näste rikspolischef
utses först efter valet

8 maj 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Morgan Johansson
Morgan Johansson

Tidigast i oktober kommer det att vara klart vem som blir rikspolischef för den nya Polismyndigheten, som sjösätts vid årsskiftet. Det framkom när socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson träffade Polisförbundet.

Tidigast i oktober kommer det att vara klart vem som blir rikspolischef för den nya Polismyndigheten, som sjösätts vid årsskiftet. Det framkom när socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson träffade Polisförbundet.

Morgan Johansson
Morgan Johansson

–Jag har haft ett samtal med Beatrice Ask för en månad sedan då vi diskuterade rekryteringsprocessen. Vi kom då överens om att tillsättningen skulle vänta till efter valet, berättar han för Polistidningen.

Varför då? Är det en så politisk post?
–Det är en så pass viktig utnämning att det bör vara en ny regering som tar ställning till detta. Det gäller att det är en person som regeringen känner ett stort förtroende för. Men beslutet brukar sedan ändå förankras över blockgränsen.

En ny regering ska vara på plats i början av oktober. Sedan ska utnämningen beredas. Morgan Johansson bedömer att den nye rikspolischefen är utsedd senast i början av november.

OM Morgan Johansson ingår i en ny regering är utnämningen av rikspolischefen en av de första frågor som skulle landa på hans bord. Han lovade dessutom Polisförbundets styrelse att snabbt ta itu med en annan polisiär fråga:
att omvandla polisutbildningen till en högskoleutbildning.
–Det ser jag som en nyckelfråga. Vid ett regeringsskifte kommer det att vara ett av de första beslut vi fattar. Exakt hur upplägget skulle vara kan jag inte säga nu, men det ska vara med en tydlig forskningsanknytning, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst