Annons
Annons

Han är Eurocops nya ordförande

”Eurocop kanske inte kan göra så mycket för ett enskilt förbund, men flera förbund tillsammans kan få mycket gjort”, säger finska Jonne Rinne som nu ska leda Europas polisfackliga samarbetsorgan.
10 november 2022, 10:02


Eurocop

Grundades 2002 och har sitt säte i Luxemburg. Polisfack från cirka 18 länder är medlemmar. Bland annat samtliga nordiska länder. Under höstmötet 2022 valdes även polisfacket i Rumänien in i Eurocop och man tog beslut om att bjuda in Ukraina som medlem utan kostnad.

Källa: Eurocop

Jonne Rinne blev polis år 2002 och klev på som ordförande för Finlands polisfack, SPJL, 2017. Nu har han utöver sitt ordförandeuppdrag på hemmaplan tagit över klubban efter skotske Calum Steele som ordförande för Eurocop. Calum Steele kommer att gå i pension.
– Det var viktigt för mig att detta inte är ett heltidsuppdrag. Vissa saker hemma går före. Men vi har planerat så att det ska fungera, svarar Jonne Rinne på frågan om han hinner med.
Ordförandeuppdraget är ett uppdrag för vilket man väljs på två år.

Finland står inte utan egna utmaningar. 2014 skar man ner ordentligt på finsk polis och nu står man bland annat med ett rekryteringsproblem som han tycker liknar det som finns i Sverige.
– De unga väljer inte att bli poliser.
Man står också inför tuffa förhandlingar om löner som till och med skulle kunna innebära strejk under nästa år.

Jonne Rinne säger att Eurocop inte är ett enmansuppdrag och att hans jobb är att representera ett samarbete som han hoppas ska kunna intensifieras under hans ledarskap.
– Jag har inte så mycket tålamod, jag vill ha framåtrörelse.
Under sitt installationstal talade han om att Eurocop måste sätta press på sina hemländers regeringar i de frågor man valt att driva. Att de måste bli en stark röst som hörs i fler medier och utnyttja sin möjlighet att komma till tals i Europaparlamentet.

Valet av ny ordförande ägde rum i går på Eurocops årliga höstmöte. Under mötet, som vid publicering fortfarande pågår i Torremolinos, Spanien, talas det bland annat om fackliga rättigheter för offentliganställda och om hot och våld mot poliser. Det senare är ett återkommande tema inom organisationen och något som också den nya ordföranden refererar till i sitt tal.
– Vi måste skydda våra uniformer. Samtidigt måste vi bli av med kulturen av ”big boys or big girls don´t cry”. Jag var själv en tuff kille när jag började som polis. Men i efterhand inser jag att det gjorde skada för min egen organisation.
Han säger att poliser måste anmäla när de utsätts för våld och hot, och de som fackförbund måste sätta tryck på sina regeringar.
– Eurocop kommer att fortsätta sätta press på de europeiska parlamenten, säger han.

Liksom sin föregångare Calum Steele vill Jonne Rinne att organisationen ska växa.
– Vi bör välkomna alla som vill bli medlemmar i den här organisationen.

Han nämner bland annat Tyskland, som lämnade år 2015 och hoppas att de kan vilja återvända. 
– Jag var ju inte med när de lämnade. Det kanske hjälper.

Men om det kommer ansökningar från polisfack i demokratiskt problematiska länder då?
– Eurocop har en standard som förhåller sig till internationella lagar och mänskliga rättigheter, svarar Jonne Rinne.

Oavsett hur många man är i organisationen är det hur mycket man är beredd att arbeta, även emellan mötena, som spelar roll menar Jonne Rinne. Han upprepar att de som blir medlemmar i Eurocop kanske inte ska förvänta sig att organisationen ska göra saker för enskilda förbund, även om de stöttat sina medlemsorganisationer med till exempel skrivelser vid några tillfällen. 
– Däremot kan enskilda förbund som deltar i arbetet tillsammans få mycket gjort.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst