Annons

Annons

2022 – vilket år!

Dramatiska upplopp, ny regering, nytt tjänstevapen och en rasande fart på debatten. Polistidningen klev ur pandemin och in i en riktig torktumlare till år.
23 december 2022, 13:55

Vi inledde året med att lansera en ny plattform för debatt. Där har det varit full fart i stort sett hela året. Mycket fokus har hamnat på utbildning och antagning. Mest uppmärksamhet väckte Johan Siverlands artikel om brister bland polisstudenter. Men det har varit många andra tankeväckande teman som förtjänar att stötas och blötas. Högt och lågt, politiskt, fackligt, mellanmänskligt. Kära läsare, bra jobbat! Fortsätt använda rätten till det fria ordet här!

Vi har också haft ett riksdagsval som inte bara präglat debatten utan också påverkat tillgång och efterfrågan på livvakter. Valet resulterade i en ny regering. Men mycket annat har också varit nytt. Nytt tjänstevapen är på ingång. På 16 timmar ska poliserna lära sig det. Ny visselblåsarfunktion i Polismyndigheten. Nya frågor i psykologintervjun till antagningen, nya typer av polisutbildningar, nya lönemiljoner som ska fördelas på nya sätt. Och nytt beslut om kroppskameror till alla uniformerade.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Polisförbundet har också haft kongress och under den valdes en ny styrelse och en ny ordförande.

Under våren präglades nyhetsbevakningen av påskupploppen som kom att sätta ljus på polisers utsatthet. Den bevakningen är långt ifrån över. Lärdomar ska dras, domar ska falla och högst sannolikt kommer förändringar i efterdyningarna. Men hur återstår att se.

Under hösten har det handlat mycket om att försöka greppa den nya regeringens inriktning för Polisens arbete.

Det här året har vi också fått möta flera poliser vars berättelser vi tror kan inspirera, kanske trösta eller ge lite perspektiv. Vi har bland annat fått träffa Per som trots en lång kamp för att komma tillbaka till slut fick släppa drömmen om att någonsin kunna jobba som polis igen. Det efter att han misshandlats svårt under vad han trodde skulle bli en helt vanlig kväll på jobbet. Göran delade med sig om hur livet blev efter att hans fru Sandra, som också var polis, lämnade jordelivet. Nils-Magnus som kommer vara arg över det som hände med ordningsgruppen i Malmö ”tills han dör”. Och Jörgen som gjorde en lite annorlunda resa i karriären och bytte från chefande till schäfer när han blev hundförare. Och såklart många fler.

Foto: Magnus Laupa

Så här mot årets slut är det läge för oss på redaktionen att tacka alla er där ute som gör Polistidningen till vad den är. Alla som tipsar. Ni som lyfter luren och ringer eller skickar ett mejl, eller för den delen tar tillfället i akt när ni möter oss ute på era arbetsplatser. Ni som berättar om saker som inte är som de ska. Eller tipsar om en kollega eller del av verksamheten som vi borde uppmärksamma. Även ni som bara talar om vad ni faktiskt skulle vilja läsa om i den här tidningen.

Och till er som släpper in oss och därmed låter läsarna följa med i er vardag. Om hur det är att försöka bygga upp relationerna i området igen efter en händelse som påskupploppen, om att hjälpa kriminella till avhopp, om hur det är på utbildningen till regionala insatsstyrkan. Som låter läsarna hänga på en demonstration med dialogpoliserna och när gränspolisen i Umeå bekämpar arbetslivsbrottslighet på krogen.

Foto: Anna-Karin Nilsson

På Polistidningens redaktion är arbetet med 2023 års innehåll redan på full rull. Vi ser fram emot det med stor nyfikenhet. Dessförinnan vill vi passa på att önska er en god jul och ett gott nytt år samt att ni fortsätter tipsa och tycka. Och såklart läsa Polistidningen!

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst