Annons
Annons

God Jul och Gott Nytt År

Polistidningens redaktion tar nu juluppehåll. Men först, en liten tillbakablick på ett händelserikt år.
21 december 2023, 13:18

År 2023 fick en tung start. Härvan i polisledningen som uppdagades under hösten mynnade i februari ut i mångårige polischefen Mats Löfvings död. Nyhetsflödet präglades av chock, sorg och frustration över att så många frågor lämnades obesvarade. Hur kunde det bli som det blev? Är det möjligt att den förundersökning som nyligen inleddes, om arbetsmiljöbrott, kan ge svar vi tidigare saknat? Det återstår att se.

Kulturen i Polismyndigheten hamnade i fokus efter den tragiska händelsen. En undersökning Polismyndigheten själv gjort visar att en tredjedel av deras anställda upplever att de inte känner sig fria att säga sin mening på jobbet. Polistidningen har valt att ta ett större grepp på vad som tystar poliser. Om det kan ni läsa om i våran granskning Tystnadskultur del ett och del två  och vi fortsätter även i kommande nummer.

Det finns också andra aspekter av kultur i yrket. Där till exempel ett tidigare eftertraktat jobb som utredare har förändrats i många polisers ögon. När blev det ute att vara inne? Det fördjupade sig polistidningen i början av året. Det återstår att se vad som kan göras om villkoren förbättras och det satsas på utredarverksamheten, som den nya rikspolischefen har flaggat för. 

Samtidigt pågår polisvardagen alltjämt och vi har gjort flera nedslag för att skildra den. När polishunden Mick och hans kollegor lär sig leta lik i vatten, när en tillfälligt sammansatt ordningsgrupp håller koll på Storsjöyran i Östersund och när vice kommunalrådet patrullerar i Kalix. Vi har också hängt över axeln när det nya tjänstevapnet ska skjutas in och vi har åkt till Oslo och besökt den norska Polisutbildningen som är en högskoleutbildning sedan länge.

En avtalsrörelse har passerat. Nu återstår regionala förhandlingar under våren. Ett särskilt avtal för längre kommenderingar togs fram under slutet på året. Många är poliserna som har rest långt och länge för att stötta kollegor, främst i Stockholm, men också på andra håll för att möta upp den våg av sprängningar och skjutningar som satt sin prägel på polisåret 2023. Det återstår att se om avtalet nu kommer att användas på det sätt som det var tänkt. Det tror i alla fall Polisförbundets förhandlingschef.

För kortare och mer akuta insatser, som kring det som hände under påskupploppen 2022, har det också gjorts handlingsplaner och lovats att Polisen ska stå bättre rustade nästa gång det händer. I början av augusti i år brakade det dock till och blev ordentligt stökigt på Järvafältet utanför Stockholm. En polis på plats beskrev det som ”en scen ur Braveheart”. Men var poliserna bättre förberedda  den här gången? Om det går rösterna isär. Och är det möjligt att vara tillräckligt bemannade för varken gängvåld eller upplopp. Polismyndigheten fortsätter visserligen att växa.  Men man har tvingats skruva ned prognosen från förväntade 26.200 poliser till knappt 24 .000 vid utgången av 2024.

Slagningar utanför arbetstid i Polisens multifråga (PMF) har renderat ett antal uppmärksammade rättsfall med lite olika utfall. Ett av de mest uppmärksammade fallen slutade med friande dom i Hovrätten. ”Jag känner en stor tacksamhet över att ha fått tillbaka tron på rättssamhället”, sa den berörda polisen i samband med att domen vann laga kraft i juli. Men processen har haft ett högt pris för polisen som bland annat blivit utsatt för skottlossning mot sin bostad och tvingats gå under jorden. Det som hänt tror hon beror på formuleringar i stämningsansökan och förundersökningen som skrivits och därmed försatt henne i en utsatt position. Och osäkerheten kring vad som egentligen gäller avseende slagningar tycks fortfarande skapa viss osäkerhet.

Polistidningen har också fått träffa många spännande människor och har ni inte läst om dem kan vi rekommendera några här. Underrättelsechefen i region Mitt, Jale Poljarevius, som bjuder på en ganska krass blick på samtiden, men också på en hel del humor och raka besked kring vad som borde göras.

Vi har mött Ann Österman som är både kampsportsmästare och har en magisterexamen i polisiärt arbete. Vill man läsa mer om den första kullen som kan titulera sig som det senare finns det här. Vi har mött Mats Johansson som blev attackerad utanför sitt jobb i Norrköping och Emil Eisersjö som gick från hemliga möten med FBI till öliv på Gotland. Marie Borg som chefar för bomberiet och inte väntar på att det ska smälla. Pensionären. Heléne Andersson har ett förflutet i kampen mot konstbedrägerier.  Idag ägnar hon sig dock mest åt egna original. Och om en lång och ensam polisnatt på en mordplats i Appojaure.

Under det sista kvartalet och årets sista månader rasslade det till ordentligt i nyhetsflödet. Alla visste vi att rikspolischef Anders Thornbergs förordnande skulle gå ut i början av 2024. Under året har det också blivit ganska tydligt att han inte har haft för avsikt att fortsätta längre. Men Polistidningen hörde inga viskningar om att han skulle gå i förtid. Snarare lät det som att han kanske skulle tvingas stanna kvar på övertid. Vem törs ta jobbet på en myndighet som sliter med stora interna utmaningar. Samtidigt som brottsligheten och våldet i samhället bjuder upp till vad som framstår som en riktig djävulsdans för polisernas arbetsmiljö.

Svaret blev två. Och under ett par intensiva veckor presenterades en av landets tyngsta jurister Petra Lundh som ny rikspolischef. Den första kvinnan på posten. Strax följd av polisen Stefan Hector, sedan tidigare långvarig chef på Operativa enheten vid Noa. Ett nytt upplägg bestående av rikspolischef och en biträdande sådan, båda utsedda av regeringen. Nu återstår att se vad nytt duon kan åstadkomma i myndigheten. Och vad det nya året har att erbjuda för utmaningar, möten och nyheter.

Självklart vill vi tacka alla er engagerade läsare som bidrar med tips och ställer upp och berättar om vad som händer där ni jobbar. Mycket av det som nämns ovan hade inte kommit oss tillkänna utan er. Utan ert engagemang hade vi heller inte haft en så levande debatt, om allt från vilka som hör hemma i kåren, hur inkluderande Polisen egentligen är till hur man ska få poliser att vilja fortsätta föra arbetet för bättre villkor framåt genom fackligt arbete.

Vi vill också tacka våra läsarkrönikörer. I år var det barnförhörsledaren Sofie Borg, Idrepolisen Lena Nilsson, polisstudenten Henrik Eriksson, bin-inspektören Tomas Nyberg och Karlskronainspektören Ann-Sofie Loverin som delade med sig av sina betraktelser kring polislivet. Skulle du själv vilja bli en av de som skriver krönika nästa år? Tveka inte att höra av dig till oss.

Nu loggar redaktionen ut för en liten tid och vill till dess att vi kavlar upp ärmarna igen önska er alla en riktigt God Jul och ett hoppfullt nytt År!

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst